Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το φυσικό αέριο;

Το φυσικό αέριο είναι ένα φυσικό προϊόν που βρίσκεται σε υπόγεια κοιτάσματα της γης και είτε συναντάται μόνο του είτε συνυπάρχει με κοιτάσματα πετρελαίου.

Είναι μίγμα υδρογονανθράκων σε αέρια κατάσταση, αποτελούμενο κυρίως από μεθάνιο (σε ποσοστό άνω του 85%), που είναι ο ελαφρύτερος υδρογονάνθρακας, είναι πολύ καθαρό, χωρίς προσμίξεις και θειούχα συστατικά. Είναι μια «φυσική μορφή ενέργειας» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία και κάνει τέλεια καύση στις κατάλληλες συσκευές.

Το φυσικό αέριο αποτελεί το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Πως μπορώ να είμαι βέβαιος ότι θα έχω συνέχεια αέριο;

Αρχίζοντας από τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου αυτά που μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί, καλύπτουν την αγορά για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια. Συνεχίζοντας με το τι συμβαίνει στη χώρα μας, σήμερα έχουμε τρεις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, από τη Ρωσία, την Αλγερία και το Αζερμπαιτζάν (μέσω Τουρκίας). Σε ό,τι αφορά τέλος το σπίτι σας (ή την επιχείρηση σας) το σύστημα που διανέμει το ΦΑ στην πόλη έχει σχεδιασθεί με κατάλληλο τρόπο και περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε η τροφοδοσία του ΦΑ σε ολόκληρη την πόλη αλλά και σε κάθε περιοχή να εξασφαλίζεται τουλάχιστον από δύο ανεξάρτητα σημεία..

Πόσο επικίνδυνο είναι όταν χρησιμοποιείς ΦΑ την πρώτη φορά που δεν ξέρεις;

Το ΦΑ είναι καύσιμο που διακινείται μέσω από το εγκαταστημένο δίκτυο. Ο τελικός καταναλωτής δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με αυτό. Οι φυσικές του ιδιότητες, η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην κατασκευή, η συντήρηση δικτύων διανομής και εσωτερικών εγκαταστάσεων και συσκευών και η απλότητα των συσκευών στη χρήση τους το καθιστούν ασφαλές στη χρήση ακόμη και την πρώτη φορά.

Ποιές είναι οι ιδιότητες του ΦΑ;

 • Είναι φυσικό προϊόν
 • Είναι ελαφρύτερο του αέρα και άρα σε περίπτωση διαρροής δε συγκεντρώνεται εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο έκρηξης
 • Είναι άοσμο, αλλά κατά τη μεταφορά του προστίθεται μια ειδική ουσία με χαρακτηριστική οσμή ώστε να ανιχνεύεται εύκολα σε περίπτωση διαρροής
 • Δεν είναι τοξικό
 • Λόγω της σύστασης του κατά την καύση του έχει τη μικρότερη εκπομπή ρύπων από όλα τα συμβατικά καύσιμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ΦΑ;

 • Το φυσικό αέριο αποτελεί την πιο οικονομική μορφή ενέργειας έχοντας ανταγωνιστικά τιμολόγια ως προς όλα τα συμβατικά καύσιμα. Είναι 18% πιο οικονομικό από το πετρέλαιο θέρμανσης (από 1/1/2011), 40% πιο οικονομικό από το πετρέλαιο κίνησης, 40% πιο οικονομικό από το υγραέριο και έως 60% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.
 • Οι συσκευές ΦΑ έχουν υψηλότερη απόδοση, εύκολη και χαμηλότερου κόστους συντήρηση
 •  Ακρίβεια στη μέτρηση της κατανάλωσης
 • Πληρωμή λογαριασμού μετά την κατανάλωση
 • Μη απαίτηση δεξαμενής καυσίμου
 • Σταθερή διαθεσιμότητα μέσα από το εγκατεστημένο δίκτυο και αμεσότητα στη χρήση
 • Περιβαλλοντικά φιλικό καύσιμο
 • Προσφέρει πλήρη αυτονομία. Με χρήση αυτόνομων επίτοιχων λεβήτων σε κάθε διαμέρισμα παράγοντας μόνο θέρμανση ή θέρμανση ΚΑΙ ζεστό νερό. Τοποθετόντας ένα μετρητή Φ.Α. σε κάθε διαμέρισμα πληρώνεις όσο καταναλώνεις.

Γιατί να αλλάξω σε ΦΑ;

Γιατί το ΦΑ:

 • Προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση έναντι των άλλων καυσίμων
 • Προσφέρει ασύγκριτη ευκολία και άνεση
 • Είναι το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο
 • Είναι ασφαλές από τη φύση του.

Από ποιον πραγματοποιείται η μελέτη και η εγκατάσταση της εσωτερικής εγκατάστασης ΦΑ;

Η ΕΠΑ Αττικής είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση μέχρι και το μετρητή. Μετά το μετρητή υπεύθυνος για την Εσωτερική Εγκατάσταση είναι ο πελάτης. Η μελέτη της Εσωτερικής Εγκατάστασης και η κατασκευή αυτής γίνεται από Αδειούχους Διπλωματούχους Μηχανικούς (Μηχανολόγους, Χημικούς, Ναυπηγούς) και Αδειοδοτημένους Εγκαταστάτες ΦΑ, αντίστοιχα.

Μπορείτε να ζητήσετε από το Μηχανικό σας ή από την Εταιρεία που θα αγοράσετε τις συσκευές να σας συστήσει έναν Αδειούχο Εγκαταστάτη ή από την ΕΠΑ Αττικής να σας δώσει τη λίστα με τους Αδειοδοτημένους Εγκαταστάτες και να επιλέξετε. Οι εξουσιοδοτημένοι Συνεργάτες της ΕΠΑ Αττικής μπορούν να σας προτείνουν ολοκληρωμένες λύσεις για τις ανάγκες σας. Σε κάθε περίπτωση η ΕΠΑ Αττικής θα επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις σας πριν τις συνδέσει με το δίκτυο Φ.Α.


έργα μας

Εγκατάσταση επίτοιχου λέβητα-Μαρούσι
Εγκατάσταση επιδαπέδιου λέβητα εν ώρα συντήρησης-Μεταμόρφωση
Εγκατάσταση επιδαπέδιου λέβητα-Βύρωνας
Εγκατάσταση επιδαπέδιου λέβητα-Καισαριανή(2'η)
Εγκατάσταση επιδαπέδιου λέβητα-Καισαριανή

edaa-logo-authorized-dealers-small

σας ενδιαφέρει...

27 06 2018
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΤΟΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ       Από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 τίθεται σε ισχύ η προσφορά άτοκης...
14 02 2018
  Ανακοίνωση προγράμματος επιδότησης από την ΕΔΑ Αττικής για εγκατάσταση θέρμανσης φυσικού αερίου σε κατοικίες.     Η ΕΔΑ Αττικ...
19 07 2017
                                ...
sales